Wat is Irish Coffee en waar komt het vandaan?

Geplaatst op 17-12-2022

Categorie: Eten en drinken

Irish coffee is een koffiecocktail die wordt gemaakt door warme, sterke koffie te mengen met Irish whiskey, suiker en room. Deze populaire drank is in de jaren 1940 in Ierland bedacht en is sindsdien een favoriet van koffieliefhebbers over de hele wereld geworden.

Het verhaal gaat dat de Irish coffee voor het eerst werd gemaakt in Foynes, Ierland, toen een groep passagiers op een vlucht naar New York werd gedwongen om te landen vanwege slecht weer. De barman van het luchthavencafé, Joe Sheridan, besloot om de passagiers op te vrolijken door hun koffie op te warmen met wat Irish whiskey en suiker. Hij maakte de koffie vervolgens af met een laagje room bovenop om de drank op te laten vallen en gaf het de naam "Irish coffee".

De Irish coffee is sindsdien uitgegroeid tot een populaire drank in Ierland en ver daarbuiten. Het is een favoriet tijdens de koude wintermaanden, omdat de warme, sterkgezoete koffie een behaaglijk gevoel geeft en de whiskey een extra verwarmend effect heeft. Bovendien is de Irish coffee een gemakkelijke en smakelijke manier om een stevige dosis alcohol binnen te krijgen.

Het maken van een Irish coffee vereist enkele specifieke stappen om het perfecte resultaat te behalen. Om te beginnen moet je sterke koffie zetten en deze in een hoog glas gieten. Voeg vervolgens een eetlepel suiker toe en roer totdat de suiker is opgelost. Voeg vervolgens twee of drie eetlepels Irish whiskey toe, afhankelijk van hoe sterk je de drank wilt maken. Als laatste stap, giet je een laagje room over de rand van het glas zodat het op het oppervlak blijft drijven. Dit geeft de Irish coffee een mooi contrasterend effect en maakt het makkelijker om te drinken zonder dat de room naar beneden zakt.

Er zijn enkele trucjes om ervoor te zorgen dat de room op het oppervlak blijft drijven. Ten eerste moet de room op kamertemperatuur zijn, zodat het niet te snel zakt. Het is ook belangrijk om de room licht op te schudden voordat je het toevoegt, zodat het minder dicht wordt en beter drijft.